Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου 2010

Avatar (2009)


Το 3d ήταν ο λόγος που ήθελα να πάω κινηματογράφο και να δω το Avatar.. Η αλήθεια είναι ότι δεν περίμενα και πολλά από την τρισδιάστατη τεχνολογία, δεδομένου των 3d γυαλιών που είχαν κάνει την εμφάνισή τους στα early '90s, χωρίς να προσφέρουν κάτι.. Ήμουν όμως παράλληλα περίεργος να βιώσω αυτήν την εμπειρία, λόγω και των θετικών που είχα ακούσει και διαβάσει..
Κατ' αρχάς λοιπόν, τα γυαλιά δεν είναι όπως τότε, χάρτινα και κακομοιριασμένα.. Είναι πιο αξιοπρεπή (τουλάχιστον στα Village, δεν ξέρω τι γίνεται αλλού)!

Έπειτα, ξεκινάμε με τα σποτάκια.. Στα οποία πάντα δίνω ιδιαίτερη σημασία, ειδικά αν η θέση μου είναι πολύ μπροστά στην οθόνη (ήμουν 3η σειρά), για να συνηθίσουν τα μάτια μου και να δω όσο το δυνατόν καλύτερα την ταινία...Στα σποτάκια λοιπόν, έδειξε 2 καρτούν, το Shrek 4 και ένα άλλο με κυνηγούς δράκων... Εκεί αρχικά έπαθα πλάκα!! 3d animation rules!!!!!!!! Ουάου!!!

Και πάμε στο Avatar.. Η υπόθεσή του λίγο πολύ είναι γνωστή.. Για όσους δεν την ξέρουν, σας παραπέμπω στο εξαιρετικό σχετικό άρθρο του Leviathan. Εμένα προσωπικά μου άρεσε αρκετά ως πολύ, παρ' ότι ήταν γεμάτη κινηματογραφικά κλισέ.. Η μαγεία των εφέ και των τοπίων, συνδυασμένη από την πρωτόγνωρη εμπειρία του 3D έκανε την παρακολούθηση πάρα πολύ ευχάριστη! Παρ' ότι προς το τέλος μου φάνηκε ότι κούρασε λίγο, δεν μπορώ να πω ότι με χάλασε!
Κατ' αρχάς, δεν υπάρχει "άχρηστη" σκηνή.. Κάθε σκηνή είναι μαγική και σε κάνουν να χαζεύεις με το τρισδιάστατο!
Επίσης η ταινία είναι γεμάτη οικολογικά και όχι μόνο μηνύματα.. Απ' ότι διάβασα, αποκλειστικός υπεύθυνος γι' αυτό είναι ο ίδιος ο James Cameron, ενώ η ίδια η Sigourney Weaver δήλωσε ότι ο χαρακτήρας που υποδύθηκε στην ταινία είναι ουσιαστικά ο Cameron!

Κλείνοντας, το Avatar είναι μία ταινία την οποία σίγουρα προτείνω να δει κάποιος στον κινηματογράφο, ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ σε 3D..
8/10 στο imdb από εμένα, με 8,6 γενική βαθμολογία.

14 σχόλια:

lena_zip είπε...

Καλημέρα Γιώργο.
Το Avatar το είδα κι εγώ σε 3d μιας και δεν είχα ξαναδεί κάποια ταινία σε 3d. Να σου πω την αλήθεια περίμενα περισσότερα εφέ. Μου φάνηκε ότι τα 3d εφέ ήταν ελάχιστα. Γενικότερα όμως έχει πολύ ωραία γραφικά και ωραία χρώματα και μια υπόθεση ενδιαφέρουσα.
Εγώ σαν γυναίκα ας προσθέσω ότι ο πρωταγωνιστής ήταν πολύ όμορφος!!!
Φιλιάάάάα!

Laplace είπε...

καλησπερα φιλε
μαρεσε παρα παρα πολυ
οχι,δεν με κουρασε καθολου στο τελος,θεωρω πως ειναι απο τις καλυτερες ταινιες των τελευταιων ετων

Γιώργος Τ. είπε...

lena_zip,

σίγουρα θα μπορούσε να ήταν γεμάτη άκυρα και άσκοπα εφέ η ταινία, ευτυχώς όμως επικεντρώθηκε στην υπόθεσή της.. Εμένα πάντως η όλη 3D ατμόσφαιρα με έκανε να χαζεύω σε κάθε σκηνή!!!
Όσο για τον πρωταγωνιστή, ούτε που τον θυμάμαι!!! Ξέρω όμως ότι η πρωταγωνίστρια (αυτή δηλαδή πάνω στην οποία βασίστηκε ο χαρακτήρας της Neytiri) είναι και αυτή πολύ όμορφη!!!

Γιώργος Τ. είπε...

Laplace,

σίγουρα είναι μία εκ των κορυφέων ταινιών των τελευταίων ετών, και όχι μόνο λόγω των τεχνικών καινοτομιών της! Είχε πολύ ωραία υπόθεση και κατάφερε εύκολα να μας βάλει μέσα σε αυτή!!

Skouliki είπε...

δεν το εχω δει ακομα αλλα ακουω καλα σχολια
απο σκηνοθετικη εστω πλευρα

tzonakos είπε...

Δεν την εχω δει την ταινία ακόμα αλλα ακούω συνεχώς θετικά σχόλια.
Με γειά το νεο μπλογκ και μπήκες στο Μάτι της Γαρίδας

Σταλαγματιά είπε...

Πες μου πως έβλεπες πρώτη φορά ταινία σε 3D;
Εγώ έχω δει τουλάχιστον 3 και μάλιστα το ένα ήταν παιδικό.
Ναι τα γυαλιά δεν έχουν καμία σχέση με τα τότε άσε που μοιάζουν και με αυτά τα ray ban που είναι στην μόδα :))))

Το άβαταρ το είδα κι εγώ την Κυριακή και μου άρεσε πολύ.
Επιτέλους και μία ταινία με happy and γιατί το τελευταίο διάστημα κάτι έχουν πάθει όλοι και ή θα πεθαίνει κάποιος ή θα χωρίζει το ζευγάρι :))

Καλό σου βράδυ Γιώργο!

Γιώργος Τ. είπε...

Skouliki,

κι εγώ στην ίδια φάση ήμουν και αποφάσισα να το δω! Να το κάνεις, δεν θα το μετανιώσεις!

Γιώργος Τ. είπε...

tzonakos,

σε ευχαριστώ!! Χαίρομαι που μπήκα στο "μάτι της γαρίδας" και εύχομαι καλή συνέχεια!
Την ταινία να την δεις!!

Γιώργος Τ. είπε...

Σταλαγματιά,

ναι, το παραδέχομαι! Ήταν η πρώτη μου 3D εμπειρία! Ίσως γι' αυτό να με ενθουσίασε τόσο!
Πιστεύω ότι τα καρτούν είναι ιδανικά για το 3D, τα σποτάκια που είδα με τρέλαναν!!
Εμένα πάλι δεν με ενθουσιάζουν τα happy ends, προτιμώ τα πιο "ψαγμένα"!

KANTHAR0S είπε...

Προσωπικά απογοητεύητκα από το 3d. Πρώτη φορά έβλεπα και το περίμενα τελέιως διαφορετικό. Δεν με ενθουσίασε καθόλου. Όπως δεν με ενθουσίασε και η ταινία. Με αυτά που είχα ακούσει και διαβάσει περίμενα πραγματικά να δω μια ενδιαφέρουσα ταινία. Τελικά αυτό που είδα είναι μια χιλιοειπωμένη ιστοριούλα με λιγοστά εφέ και αρκετά κενά. Θα την χαρακτήριζα μέτρια ταινία και θεωρώ ότι έγινε πολύ κακό για το τίποτα.

Γιώργος Τ. είπε...

KANTHAR0S,

εγώ πάλι δεν ήξερα τι να περιμένω από το 3D, αλλά με ενθουσίασε! Όσο για την ταινία συμφωνώ.. Η υπόθεσή της δεν ήταν κάτι το ιδιαίτερο.. Και σίγουρα αν δεν υπήρχε το 3D δεν θα έκανε την επιτυχία που έκανε.. Αλλά για μένα, το 3D την απογείωσε, όχι άδικα!

το φονικο κουνελι είπε...

Η αλήθεια είναι πως πολλής κόσμος σχολίασε και σχολιάζει τα περί χιλιοειπωμένης ιστορίας, δεν έχουν και άδικο....

...αλλά απο την άλλη, μερικές ιστορίες υπάρχουν ακριβώς για να λέγονται ξανά και ξανά, με διαφορετικούς τρόπους. Π,χ η κλασική "ιστορία αγάπης" ας πούμε, ή η ιστορία της μάχης του καλού με το κακό κλπ... Κλισέ, αλλά σε τελική ανάλυση, όπως ένα τραγούδι αναφέρεται ξανά και ξανά στο ίδιο θέμα με χιλιάδες διαφορετικούς τρόπους (πχ στον έρωτα, στον πόλεμο, σστα κοινωνικά προβλήματα κλπ), έτσι μπορεί να κάνει το ίδιο και μια ταινία.

Το θέμα ήταν ο "κακός κατακτητής" εναντίον του "καλού ντόπιου" και εναντίον της φύσης, και όσο και αν θεωρείται κλισέ, είναι ένα θέμα που λίγο πολύ επαναλαμβάνεται σε όλη τη διάρκεια της ανθρώπινης ιστορίας!!!

Αυτά ως δικαιολόγηση του κοινότυπου σεναρίου. Μου άρεσε το Άβαταρ, το χάρηκα πολύ, όπως θα χαιρόμουν να τρώω για άλλη μια φορά ένα χιλιοφαγωμένο φαγητό, μαγειρεμένο όμως με τον καλύτερο δυνατό τρόπο (μμμ, πίτσα! :P)

Γιώργος Τ. είπε...

το φονικο κουνελι,

εξαιρετική ανάλυση του θέματος!!! Χαχαχα!! Συμφωνώ απόλυτα! Κινήθηκε σε σίγουρους δρόμους και κέρδισε.. Πιστεύω πάντως ότι αν δεν ήταν το 3D θα ξεχνιόταν γρήγορα.. Όχι επειδή θα ήταν κακή ταινία, αλλά γιατί δεν θα προσέφερε κάτι το διαφορετικό..