Τρίτη 16 Φεβρουαρίου 2010

Factotum (Charles Bukowski)


ή "Άνθρωπος για όλες τις δουλειές" Τσαρλς Μπουκόφσκι.

(από το οπισθόφυλλο του βιβλίου):
Είναι πολύ εύκολο να γοητευθεί κάποιος από την ιστορία του Χένρι Τσινάσκι, του γυναικά, τζογαδόρου πότη που δεν μπορεί να στεριώσει σε καμιά δουλειά. Όμως εγώ θέλησα να εισχωρήσω βαθύτερα στο έργο του Μπουκόφσκι και να κάνω μια ταινία αυθεντική. Το να ζεις μια ζωή οριακή και να γράφεις γι αυτή, απαιτεί δυνατά συναισθήματα για τους ανθρώπους και αρκετό χιούμορ. Πρόκειται για την ψυχογραφία ενός παθιασμένου ανθρώπου που μέσα από την παρακμιακή ζωή του ξαφνιάζει αναπάτεχα με τη συγκαλυμμένη τρυφερότητά του. (Bent Hammer, σκηνοθέτης της ταινίας "Factotum" που βασίστηκε στο βιβλίο "Άνθρωπος για όλες τις δουλειές")


Μετά το "Ταχυδρομείο", το δεύτερο βιβλίο του Μπουκόφσκι που επέλεξα να διαβάσω ήταν το "Ο άνθρωπος για όλες τις δουλειές".. Στο ίδιο στυλ τα δύο βιβλία, με τον ίδιο ήρωα (τον Χένρι Τσινάσκι, άλτερ έγκο του συγγραφέα) που έχει τα ίδια γνωρίσματα (σταρχιδιστής, αλκοολικός, τζογαδόρος και γυναικάς)! Παράλληλα, δεν μπορείς όμως να μην γοητευτείς από τον ήρωα αυτόν και τον τρόπο ζωής του! Ειλικρινά, βρέθηκα σε φάση να ζηλεύω την τυχοδιωκτική ζωή που έκανε, ακόμα κι αν αυτή δεν του προσέφερε τίποτα!!

Μου άρεσε επίσης το "ταξίδι" στην εποχή της υπερπροσφοράς εργασίας, που ο καθένας έβρισκε δουλειά όποτε ήθελε.. Ωραίες εποχές, που δυστυχώς δεν θα ξαναέρθουν!!

Παρ' ότι πάντως δεν με τρέλανε, θα διαβάσω κι άλλο Μπουκόφσκι!!
*πόσο άκυρο εξώφυλλο...

4 σχόλια:

Skouliki είπε...

καλη σαρακοστη

συμφωνω πως οσο πιο πριν παμε πισω τοσο καλυτερη η και ανεμελη φαινοταν η ζωη μας και η καθημερινοτητα μας

Σταλαγματιά είπε...

Εγώ πάντως ούτε ακουστά δεν τον έχω τον συγγραφέα αυτό :)))

Λες να αποπειραθώ να διαβάσω;

Καλή Σαρακοστή Γιώργο

Γιώργος Τ. είπε...

Skouliki,

καλή Σαρακοστή!!!!
Δεν το συζητώ, κάθε πέρυσι και καλύτερα.. Δυστυχώς..

Γιώργος Τ. είπε...

Σταλαγματιά,

καλή Σαρακοστή!!!!
Εντύπωση μου κάνει που δεν τον έχεις ακούσει.. Είναι πολύ γνωστός.. Δεν πιστεύω να σου αρέσει πάντως.. Αλλά αν έχεις όρεξη, μπορείς να δοκιμάσεις.. Και φθηνά είναι τα βιβλία του και μικρά..