Τετάρτη 20 Ιανουαρίου 2010

Post Office (Charles Bukowski)

ή "Το ταχυδρομείο" του Τσαρλς Μπουκόφσκι.

(από το οπισθόφυλλο του βιβλίου):
Το πρώτο αυτοβιογραφικό έργο του Μπουκόφσκι. Ο Χένρι Τσινάσκι, το alter ego του συγγραφέα, αλκοολικός, τζογαδόρος και γυναικάς, διορίζεται στο ταχυδρομείο του Λος Άντζελες. Και αφηγείται μια ζωή γεμάτη έρωτες, μεθύσια και στοιχήματα. "Το ταχυδρομείο" είναι η επιτομή του "σιχαίνομαι αυτή τη δουλειά" και συγχρόνως μία καθόλου κολακευτική περιγραφή ενός κρατικού αμερικανικού οργανισμού. Ένα βιβλίο σκληρό, σοκαριστικό αλλά και συχνά κωμικό, αφού ο συγγραφέας δεν ενδιαφέρεται για τον αντίκτυπο όσων γράφει.
Ήταν καιρός που μου είχε κολλήσει να διαβάσω Μπουκόφσκι... Δεν θυμάμαι από πού, θυμάμαι όμως ότι τελικά την τελική ώθηση μου την έδωσε ένας φίλος μου... Έτσι λοιπόν, πήρα και διάβασα "Το ταχυδρομείο"... Τυχαία, είναι και το πρώτο αυτοβιογραφικό του έργο!! Το βιβλίο είναι ευκολοδιάβαστο, μικρό και η ιστορία κυλάει όμορφα με ενδιαφέρον! Δεν αργείς να καταλάβεις ότι έχεις να κάνεις με έναν ήρωα σταρχιδιστή, αλκοολικό, τζογαδόρο και γυναικά! Κάθε μέρα που περιγράφεται, ο ήρωας πίνει, πίνει, πίνει.... Και δεν τον νοιάζει τίποτα.. Ούτε η δουλειά του, την οποία μισεί, ούτε η γυναίκα που έχει δίπλα του, ούτε τίποτα! Σημασία έχει να υπάρχει ποτό!! Και μια γυναίκα! Όποιαδήποτε γυναίκα!
Λένε ότι το βιβλίο είναι κάπως αυτοβιογραφικό, περιγράφοντας κάποια αληθινά σκηνικά από την ζωή του συγγραφέα με κάποια φανταστικά..
Όπως και να 'χει, ο χαρακτήρας που βγάζει ο ήρωας μπορεί να φαίνεται μακρινός στους περισσότερους από μας (ή και ακραίος), αλλά μόνο με συμπάθεια μπορούμε να τον δούμε! Εμένα πάντως το συγκεκριμένο βιβλίο, παρ' ότι δεν με τρέλανε, με έπεισε να διαβάσω κι άλλο του Μπουκόφσκι!

4 σχόλια:

Skouliki είπε...

δεν το εχω διαβασει
προφανως ειναι ζαμανφουτιστικο αυτο αλλα αν καποιος το γουσταρει γιατι οχι..σημασια εχει να ζεις οπως θες εσυ οχι οι αλλοι

Γιώργος Τ. είπε...

Skouliki,

ακριβώς αυτό! Αλλά ο Μπουκόφσκι (ή μάλλον ο ήρωάς του Τσινάσκι) το παρακάνει!! Βέβαια, αυτό είναι που σε κερδίζει στον ήρωα!

kat. είπε...

μμ..
δεν ξέρω.. ενδιαφέρον φαίνεται αλλά..

Γιώργος Τ. είπε...

kat,

είναι ενδιαφέρον, αλλά όπως λες κι εσύ... Μάλλον δεν είναι για γυναίκες!!