Τετάρτη 10 Μαρτίου 2010

Παρίσι


Νωρίς το θυμήθηκα!!

Στις γιορτές που μας πέρασαν (και συγκεκριμένα μεταξύ Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς) πήγα στην πόλη που από μικρός ονειρευόμουν κάποια στιγμή να πάω.. Στο Παρίσι!!


Πριν, λοιπόν, αποφασίσω ότι ταξιδιωτικό μου όνειρο είναι να ταξιδέψω σε όλο τον κόσμο, έλεγα ότι όπως και να 'χει θα ήθελα κάποια στιγμή να βρεθώ στο Παρίσι..

Στην σκέψη μου, πάντα με γοήτευε αυτή η πόλη.. Όνειρό μου ήταν φυσικά να βρεθώ στο Λούβρο και να χαθώ μέσα στην τέχνη.. Πράγμα που φυσικά και έκανα!!


(βάζω φωτογραφίες απο τα 2 κυριότερα ελληνικά έργα τέχνης, γιατί διαφορετικά θα πρέπει να το παρακάνω...!!!!)

Λένε ότι για να γυρίσεις το Λούβρο χρειάζεσαι μια βδομάδα στο νερό.. Δεν ξέρω, εγώ προσωπικά έμεινα απόλυτα ικανοποιημένος με τις 5 περίπου ώρες που έμεινα εκεί.. Θεωρώ ότι είδα σχεδόν τα πάντα (η δομή του Λούβρου είναι τέτοια που δεν μπορείς να είσαι σίγουρος για το αν τα είδες τελικά όλα!!).. Αυτά που μου ξέφυγαν (από τα διάσημα), και το θυμήθηκα διαβάζοντας το βιβλίο που αγόρασα από εκεί με τα εκθέματα του μουσείου, είναι ο El Greco και ο Da Vinci!!! Και αν για τον El Greco δεν ήξερα ότι είχε στο μουσείο, για τον Da Vinci το ξέχασα τελείως!! Μόνο την Μόνα Λίζα είδα (πραγματικά, απίστευτα υπερτιμημένος πίνακας - στο μάτι ενός απλού παρατηρητή τουλάχιστον)..



Φυσικά, ένας ακόμη λόγος που ήθελα να πάω Παρίσι ήταν φυσικά η Eurodisney.. Μαγική ατμόσφαιρα, αλλά πολύς κόσμος... Πάρα πολύς.. Φταίνε και οι μέρες βέβαια.. Όταν κανονίσω να ξαναπάω Παρίσι (γιατί θα ξαναπάω σίγουρα!) θα είναι "άκυρη" περίοδο έτσι ώστε να ευχαριστηθώ και την Eurodisney!! Μεγάλες, ατελείωτες ουρές ακόμα και στα fast pass, με αποτέλεσμα να μην μπορέσουμε να πάμε ούτε στο 1/4 των όλων παιχνιδιών (του πρώτου πάρκου, γιατί το δεύτερο ούτε καν το είδα!!)..



Οι ουρές είχαν ως αποτέλεσμα να μην μπούμε ούτε και στην Παναγία των Παρισίων, αλλά να την δούμε μόνο απ' έξω και περιμετρικά..



Οι Βερσαλλίες ήταν πολύ ωραίες, αλλά όχι κάτι που θα ξαναπήγαινα, παρ' ότι δεν είδαμε παρά ένα μικρό κομμάτι τους μόνο.. Το κακό είναι ότι δεν είχαμε πολύ χρόνο για να τις γυρίσουμε εξωτερικά.. Μας έπιασε και η βροχή!!




Αντίθετα, θα ήθελα να ξαναπάω στην Μονμάρτη (Montmartre σωστότερα!).. Πήγα σχετικά αργά, νύχτωσε στην πορεία και δεν είχα την ευκαιρία να την δω υπό το φως του ήλιου και να τριγυρίσω στα γεμάτα ιστορία σοκάκια της.. Μπήκα όμως στην Sacré Cœur (φωτογραφία) για λίγο και εντυπωσιάστηκα από την λειτουργία που γινότανε υπό τον ήχο του εκκλησιαστικού οργάνου..


Και φυσικά, δεν παρέλειψα να πάω στο νεκροταφείο Père Lachaise, όπου μεταξύ άλλων υπάρχει το μνήμα του Jim Morrison, στο οποίο και πήγα να υποβάλλω τα σέβη μου.. Εντυπωσιάστηκα από το πώς έχουν εκμεταλευτεί οι Γάλλοι το νεκροταφείο αυτό, με χάρτες κλπ.. Επίσης, με παρεξένεψε το γεγονός ότι στην λίστα των γνωστών που "βρίσκονταν" εκεί υπήρχε και το όνομα της Μαρίας Κάλλας.. Γνωρίζοντας την ιστορία περί σκορπίσματος της τέφρας της στο Αιγαίο, το έψαξα και βρήκα ότι υπάρχει θεωρία ότι δεν ήταν η τέφρα της αυτή που σκορπίστηκε, αλλά το όλο σκηνικό ήταν μια σκηνοθετημένη fake τελετή.. Φυσικά κάτι τέτοιο δεν μπορεί να αποδειχθεί, οπότε οφείλω να δεχτώ τις άλλες εξηγήσεις, ότι στο συγκεκριμένο νεκροταφείο αποτεφρώθηκε η σορός της και εκεί βρίσκεται το κενοτάφειό της...

Πήγαμε και σε καμπαρέ, συγκεκριμένα στο Lido, όπου παρακολουθήσαμε μια εκπληκτική παράσταση, παρά το τσουχτερό της τιμής..
Το Moulin Rouge δεν το πολυψάξαμε και έτσι δεν το βρήκαμε.. Next time!!
Στο θέμα του φαγητού, αποφύγαμε να φάμε σε γαλλικά εστιατόρια, γνωρίζοντας για την "ωμή" γαλλική κουζίνα, και έτσι την βγάλαμε με Mc Donalds και hot dogs!! Φυσικά, για την εμπειρία φάγαμε μια φορά και σε εστιατόριο.. Η νοστιμιά του.. όχι ιδιαίτερα ψημένου κρέατος υπάρχει και είναι και αρκετή.. Παρ' όλα αυτά, από ένα σημείο και μετά μπουχτίζεις και δεν μπορείς να φας άλλο... Προσωπικά, παρ' ότι το χοιρινό μου ήταν αρκετά νόστιμο, δεν θα το ξαναφάω αν δεν είναι καλοψημένο!!!
Άλλα ωραία σημεία που πήγαμε/είδαμε ήταν η Όπερα (εντυπωσιακή εξωτερικά), το Πάνθεον, το Τροκαντερό (εξαιρετικό σημείο για τέλεια οπτική του πύργου του Άιφελ), το ομοίωμα του αγάλματος της Ελευθερίας (μικρότερο βέβαια), φυσικά τον πύργο του Άιφελ (δεν πήγαμε και πολύ κοντά, παρ' όλα αυτά δεν θα τον χαρακτήριζα "έναν σωρό από σίδερα" όπως τον χαρακτηρίζουν πολλοί) και Αψίδα του Θριάμβου (στην οποία ανεβαίνοντας πάνω έχεις πιθανόν την καλύτερη θέα, όχι σε θέμα ύψους, αλλά σε θέμα οπτικής)..
Για όσους δεν έχουνε πάει και θα ήθελαν να πάνε, προσωπική μου άποψη είναι να πάνε οπωσδήποτε κάποια στιγμή, χωρίς γκρουπ.. Το Παρίσι είναι πολύ εύκολο για να το γυρίσεις, το μετρό του είναι εξαιρετικό (πολύ βρώμικο μεν, αλλά έχει στάσεις παντού) και πρόβλημα επικοινωνίας στα Αγγλικά δεν αντιμετώπισα..
Επόμενος σταθμός: Βερολίνο
Πότε? Την Δευτέρα που μας έρχεται!!

Οι φωτογραφίες φυσικά είναι όλες δικές μου!

14 σχόλια:

Laplace είπε...

καλησπερα Γιωργο
τελεια περασες
ωραια αναρτηση..
καλα να περασεις στο Βερολινο

Υ.Γ. εννοειται οτι παντου 'χωρις γκρουπ'..δεν μπορω με τιποτα να τρωω στην μαπα τον καθε εναν..

Skouliki είπε...

μπραβοβρε το παρισι ειναι υπεροχο μη κοιτας εγω που τοπετυχα σε ασχημη φαση
δες εδω για λεπτομερειες

http://skoulikifanclub.blogspot.com/2009/01/postcards.html

panos srpk είπε...

Καλησπερα Γιωργο. Ναι ειναι αληθεια οτι το ταξιδι, οπου κι αν ειναι αυτος ο προορισμος, ειναι αλλη φαση!
Και το οτι πηγες και στην Eurodisney δινει απειρα μπονους! Απορω γιατι αρκετοι την σνομπαρουν... Δεν ειναι μονο για παιδια ρε σεις! Εγω πολυ γουσταρω να ξαναπαω, να νιωσω και λιγο παιδακι!
Βερολινο, ε? Αντε και καλη συνεχεια! Εγω εχω λυσσαξει για Βαρκελωνη αλλα δεν... :/

Γιώργος Τ. είπε...

Laplace,

σε πόλεις "δύσκολες" το γκρουπ βοηθάει.. Επίσης, την προηγούμενη χρονιά είχα πάει με γκρουπ στην Πράγα και είχα μείνει απόλυτα ικανοποιημένος.. Φυσικά και υπάρχουν αρνητικά στα γκρουπ.. Στο Παρίσι όμως πραγματικά δεν υπάρχει λόγος να πας με γκρουπ..
Καλημέρα!!

Γιώργος Τ. είπε...

Skouliki,

χεχε!! Την θυμάμαι αυτή την ανάρτηση και με είχε ανησυχήσει λίγο, αν και δεν γινόταν να με εμπόδιζε απ' το να πάω ο ίδιος! Πέρασα υπέροχα, αλλά να σημειωθεί ότι ο καιρός ήταν πολύ καλός!! Φαντάσου ούτε καν σκουφάκι/κασκόλ/γάντια δεν φορούσα!!
Να ξαναπάς μια καλύτερη περίοδο να αναθεωρήσεις!!

Γιώργος Τ. είπε...

sarper?,

αυτή η "σοβαρότητα" θα μας φάει! Ξέρω κάποιους που ούτε το συζητάνε να πάνε στην (Euro)Disneyland.. Τι να πω...
Βαρκελώνη ε? Είναι και δική μου προτεραιότητα όσον αφορά την Ευρώπη.. Σου εύχομαι να πας το συντομότερο!

mahler76 είπε...

ουα χαχα όντως νωρίς το θυμήθηκες!!!Όπως και να έχει το Παρισάκι είναι τέλειο. Πήγαινα άνετα ξανά. Καλή σου μέρα

Γιώργος Τ. είπε...

mahler76,

τέλειο δεν λες τίποτα.. Σίγουρα θα ξαναπάω!!
Καλημέρα!!

bakaliaros είπε...

νωρις νωρις και εγω τα βλεπω ολα!
φανταστικο το παρισι
απο τις πιο ομορφες πολεις που εχω παει ποτε..ηταν τελεια!
το γκρουπ οντως χαλαει λιγο το κλιμα αλλα οκ
βερολινο ειναι ωραια ,μια χαρα,αλλα δεν ειναι παρισι
θα με θυμηθεις! :D

το φονικο κουνελι είπε...

Aaa, Γιώργο, την επόμενη φορά που θα ξαναπάς Παρίσι έρχομαι και γω! Είχα πάει πρόπερσι και ήταν μαγική εμπειρίαπ, πραγματικά.

Λίγο πολύ πήγαμε στα ίδια μέρη, τουλάχιστον όσο αφορά τα βασικά. Θα συμφωνήσω για τις τιμές στα φαγητά που ήταν απλά απλησίαστες, την απόλαυση του εκκλησιαστικού οργάνου στην Sacre Coeur και για την μαγεία της eurodisney... την οποία πρέπει να γυρίσεις δύο μέρες full για να λες οτι την χάρηκες. Α, και γω επίσης είχα πάει στη Μονμάρτη αργά και έτσι δε την είδα με φως ηλίου ούτε μπόρεσα να αράξω με την ησυχία μου και να γυρίσω τα σοκάκια της... Όλα έγιναν γρήγορα.

Γι' αυτό το Παρίσι ΠΡΕΠΕΙ κάποιος να το επισκεφτεί αρκετές φορές (ή για πολλές μέρες) για να το χαρεί. Γι' αυτό και το έχω απωθημένο.

Μόνο για το Λούβρο εχω άλλη άποψη, χεχε. Πέντε ώρες είναι απλά ΑΔΥΝΑΤΟΝ για να δεις ένα ικανοποιητικό μέρος του μουσείου, εκτός αν τρέχεις απο αίθουσα σε αίθουσα! :P

Γιώργος Τ. είπε...

bakaliaros,

δεν τρελαίνομαι που πάω Βερολίνο, αν δεν είχα φίλο εκεί ίσως και να μην πήγαινα ποτέ!! Στο μυαλό μου σαφώς και δεν μπορεί να συγκριθεί με το Παρίσι, αλλά θα δούμε!!

Γιώργος Τ. είπε...

φονικο κουνελι,

συμφωνούμε απόλυτα βλέπω!! Σχετικά με το Λούβρο, τον είδα σε ικανοποιητικότατο βαθμό.. Απλά δεν καθόμουν σε κάθε έργο ξεχωριστά.. Πολλά τα προσπέρασα με μόλις μια ματιά, ενώ σίγουρα μου ξέφυγαν αρκετά.. Αλλά έμεινα απόλυτα ικανοποιημένος.. Βέβαια, όταν με το καλό ξαναπάω Παρίσι θα φάω άλλες τόσες ώρες ξανά εκεί!!

Αριστοτέλης ο Σκεπτικιστής είπε...

Η αγαπημένη μου πόλη.Αλήθεια ο τάφος του Jim που ακριβώς είναι?

Γιώργος Τ. είπε...

Αριστοτέλης ο Σκεπτικιστής,

προς το παρόν μάλλον και η δική μου!
Ο τάφος του Morrison είναι στο νεκροταφείο Père Lachaise (έχει στάση του μετρό εκεί). Με αναζήτηση στο google μπορείς να μπεις στο site του νεκροταφείου (!!) και να δεις χάρτη αλλά και κάθε "διάσημο" τάφο!!